Vorig jaar vierde we op 14 maart de verjaardag van mijn oudste, de dag daarna ging alles dicht. Wie had toen gedacht dat we nu bijna 11 maanden later weer of nog in een Lockdown zitten.

Ik in elk geval niet!

We kunnen dit en het wordt beter, daar twijfel ik niet aan!

Toen mijn jongste tijdens oud en nieuw vroeg: “mama als het dan een nieuwjaar is, is Corona dan weg?” denk je toch:  “was het maar zo”. Fijn als je nog zo kan denken maar helaas werkt  het in dit geval niet zo makkelijk.

Inmiddels worden mijn dagen in beslag genomen door digitaal en fysiek lesgeven, via teams vergaderen voor school en met de raad. Oh ja en ondertussen probeer je je kinderen ook nog iets bij te brengen tijdens thuisonderwijs. Het is niet anders dus we gaan door, al moet ik af en toe wel even opzoek naar energie.

Ik klaag niet hoor, ik weet zeker dat het bij velen er zo aan toe gaat. Bij sommige erger en bij andere weer makkelijker. Voor een ieder is deze tijd anders, ieder beleeft het op zijn eigen wijze.

Een groep waar ik veel contact mee heb vanwege mijn werk op het vmbo zijn de jongeren. Onderzoek wees uit dat jongeren zwaar getroffen worden.  Ze zouden van deze jaren moeten genieten. In plaats daarvan zijn er die eenzaam en depressief worden. Wij dienden hiervoor al een motie “Social distance onder jongeren” in tijdens de begrotingsbehandelingen en hadden gehoopt deze maand daar uitwerking van te zien maar de uitvoering heeft wat meer tijd nodig. Helaas.

Afgelopen maandag vroeg een van mijn leerlingen: “mevrouw heeft u al gehoord dat ze vanavond gaan rellen  in de Holy?” Nee, dat had ik niet.  Ik had er zelf op dat moment nog niet aan gedacht om de toestand in het land met mijn klas te bespreken. Fijn dat iemand het gewoon zegt, met de kleine groep vanwege alle maatregelen heb ik hier echt een goed gesprek over gevoerd.

Het is fijn om te horen hoe ze denken, ze zijn ook open en eerlijk naar elkaar en lopen niet zomaar achter de rest aan. Ze missen van alles op dit moment in hun leven, zijn opzoek naar invulling. Gelukkig hebben ze daar andere ideeën over dan het vernielen van de stad. Sterker nog ze wilden iets doen om het te voorkomen. Het was fijn om met deze jongeren hier over te brainstormen en op die manier ze te laten zien dat ze het verschil kunnen maken. Voor elkaar, voor familie en zeker voor zichzelf. En daar, daar haal ik dan weer energie uit! En nu, nu de uitwerking van onze motie nog….