Dodenherdenking zouden wij graag anders zien 

Gerdy Verbeet, die iets met de 4 en 5 mei viering heeft hoorde ik zeggen dat de herdenking op de Dam op 4 mei “gewoon” doorgaat. Gewoon tussen aanhalingstekens want het gebeuren wordt heel klein gehouden. Zonder publiek. Dat is jammer want een Dam vol mensen en een koning die een krans legt, geeft zicht op de wijze waarop wij onze bevrijding herdenken. Zeker nu na 75 jaar het aantal echte getuigen steeds kleiner wordt. Gelukkig zijn er camera’s en kunnen we de herdenking op afstand prima volgen. Het is helaas niet anders, we zullen alleen met discipline tegen deze corona-crisis kunnen vechten en dit gevecht winnen.

 Ook iMaassluis zal de herdenking waarschijnlijk wel doorgaan. Ik heb er nog niets over gehoord. Als dit in klein comité op 4 mei om 20.00 uur gestalte krijgt lijkt het mij om de herdenking te veranderen. Veranderen in die zin dat de lang gekoesterde wens van Maassluis Belang, Groen Links en D66-Maassluis om het verbinden waarvan de politici de mondvol hebben in de praktijk te brengen. Het samen uit het coalitieakkoord in de praktijk te brengen. Wij van Maassluis Belang zouden heel graag zien dat er niet op individueel partij niveau maar als gemeenteraad gezamenlijk een krans wordt gelegd.

Dat geeft in onze optiek veel meer waarde aan een gezamenlijke herdenking want zij die vielen, vielen voor ons allemaal. In een paar informele gesprekken, met een aantal mede raadsleden bleek dat veranderen nu niet aan de orde is  We blijven het doen zoals we dat al jaren doen. Ieder voor zich…. 

Eigenlijk is deze houding heel bijzonder want waar wij -vooral in politieke wandelgangen- de mond vol hebben over onze op samenwerking gerichte cultuur, en niet zoals in Vlaardingen en Westland soms rollebollend over straat gaan. Bij dit a-politieke onderwerp lukt dit niet, terwijl onze bevrijding toch bij uitstek iets is dat ons bindt. 

  Wij vinden dat jammer want dat is niet Samen Maassluis! 

 

 

 

Reageer

Maassluis Belang